Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ADB: Глобалните икономически загуби от Covid-19 могат да достигнат 8,8 трлн. долара

Азиатска банка за развитие
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Азиатската банка за развитие (ADB) заяви в петък, че глобалните икономически загуби, причинени от коронавирусната пандемия, могат да достигнат между 5,8 и 8,8 трилиона долара през настоящата година.

Прогнозата на ADB се равнява на свиване на световния брутен вътрешен продукт с между 6,4% и 9,7%. Само месец по-рано Азиатската банка за развитие очакваше, че глобалната икономика може да понесе загуби между 2,0 и 4,1 трилиона долара, в зависимост от това колко дълго се прилагат мерки за ограничаване разпространението на Covid-19.

"Този нов анализ представя широка картина на потенциалното значително икономическо въздействие на Covid-19", посочи главният икономист на банката Ясуюки Савада, цитиран от Ройтерс. "Този анализ също така подчертава важната роля на политическите намеси, които те могат да играят, за да помогнат за смекчаване на щетите за икономиките".

Азиатската банка за развитие допълни, че горният край на диапазона на прогнозираните глобални загуби е базиран на предположение, че въведените заради пандемията ограничения на движението и на бизнеса ще продължават шест месеца, докато по-ниската оценка залага на вариант, че те ще трая три месеца.

Мерките за ограничаване на разпространението на коронавируса могат да нанесат между 1,7 и 2,5 трилиона долара икономически загуби в Азия и между 1,1 и 1,6 трилиона долара само в Китай, прогнозира ADB.

Според Азиатска банка за развитие забраната на пътуванията и въведените карантинни мерки вероятно ще намалят световната търговия с 1,7 - 2,6 трилиона долара и ще оставят без работа между 158 и 242 милиона хора.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна