Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата се самосезира за дигата на шламохранилището в Перник

Снимка: Радио Благоевград

Окръжна прокуратура – Перник се е самосезирала във връзка със скъсалата се на 7 май дига на шламохранилището на „Топлофикация Перник”. Аварията доведе до изтичане на вода от съоръжението и евакуация на част от живущите в засегнатия от аварията район.

Въз основа на акта на Прокуратурата в Перник, Върховната административна прокуратура е възложила на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, министъра на околната среда и водите Емил Димитров и председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов, да бъде извършена спешна проверка. 

Тя трябва да установи причините за аварията, допуснато ли е нарушаване на правилата за експлоатация на съоръжението и на извършените строителни дейности, и да предприеме действие по санкциониране на виновните лица. Прокуратурата изисква от компетентните органи да вземат и незабавни мерки за отстраняване на нарушенията и последиците от тях с цел опазване на околната среда и гарантиране на нормален безопасен живот на хората.

Доклад с резултатите от извършената проверка следва да бъдат изпратени на Върховната административна прокуратура и на Окръжна прокуратура – Перник в най-кратък срок.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!