Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Барние: Този кръг от преговори с Великобритания беше "разочароващ"

Мишел Барние, главен европейски Брекзит преговарящ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Главният Брекзит преговарящ на Европейския съюз Мишел Барние заяви, че третият кръг от преговорите с Великобритания относно новото двустранното партньорство беше "разочароващ", предаде Ройтерс.

"Няма да се откажем от ценностите си като част от споразумение в полза на британската икономика", заяви Барние на пресконференция в петък.

Той добави, че блокът няма да подпише нова търговска сделка с Лондон без равноправни условия на гаранции за лоялна конкуренция или без всеобхватно споразумение за риболова.

Мишел Барние също така обвини правителството на Обединеното кралство, че е заседнало в мисленото си в 70-те години на миналия век. "Вече не сме през 70-те години на миналия век, време, когато търговските споразумения бяха единствено за премахване на тарифните бариери. От този период ние продължихме напред", посочи той и заяви, че Обединеното кралство не е "в реална дискусия относно равноправни условия, каквото и да говорят те".

"За да бъда прекалено искрен, този кръг разговори беше разочароващ", призна главният европейски преговарящ.

Барние посочи, че Обединеното кралство отказва да включи механизми за консултации в рамките на парламентите на Великобритания и на ЕС по отношение на търговското споразумение, което той определи като стандарт при търговските сделки на Европейския съюз.

Той добави, че е разговарял с британският министър Майкъл Гоув за това, че Великобритания предпочита да има митнически тарифи и квоти, ако това означава, че няма да има равноправни условия. "Ако искаме да влезем в тарифните линии, а ние имаме опит, това ще отнеме години и ще изисква разширение на преговорите", каза Барние.

Главният европейски Брекзит преговарящ все пак отбеляза, че споразумението с Обединеното кралство е все още възможно, но че ЕС е готов за ситуацията, в която изобщо няма споразумение.

"Не съм оптимист относно шансовете за сключване на сделка с Обединеното кралство", посочи Барние и подчерта, че ЕС "няма да направи никакви компромиси, които компрометират интересите на страните членки на съюза. Ето защо поканих Великобритания да промени стратегията си".

В заключение Барние каза, че има "много различна" позиция с Обединеното кралство и че "следващият кръг на преговори трябва да донесе нова динамика, за да се избегне безизходицата".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна