Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понижение на Уолстрийт след слаби икономически данни и ново напрежение САЩ - Китай

Основните фондови индекси на Уолстрийт се понижава с малко под 1% през първата половина на петъчната сесия на търговия, следвайки исторически спад на продажбите на дребно и на промишленото производство в САЩ през април в резултат на коронавирусната криза.

Индексът DJIA се понижава със 180 пункта (с 0,75%), широкият индекс S&P500 - с 0,73% и технологичният Nasdaq Composite - с 0,73%.

Допълнително негативно влияние каза подновеното търговско напрежение между САЩ и Китай, след информация, че администрацията на президента Тръмп ще блокира достъпа на китайската компания "Хуавей" (Huawei) до полупроводникови компоненти, произвеждани от компании извън САЩ, които обаче ползват американски технологии и софтуер.

Властите в Пекин пък заплашиха, че в отговор на това Китай би могъл да състави "списък с ненадеждни юридически лица", състоящ се от компании в САЩ като Apple, Qualcomm и Cisco. Китай също така е готов да прекрати поръчките си за самолети на "Боинг" (Boeing).

В резултат на китайската заплаха акциите на Apple се понижават с 2,1%, на Qualcomm - с близо 6% и на Boeing - с 3%.

В края на вчерашната търговия пазарите на акции на Уолстрийт успяха да заличат първоначален пореден силен спад, като DJIA приключи с ръст от 1,6%, S&P500 се повиши с 1,2% и Nasdaq - с 0,95.

Въпреки този отскок в четвъртък, американските фондови борси са на път да отбележат седмични загуби. За сега индексът DJIA се понижава с близо 3%, S&P500 - с 2,5% и Nasdaq - с около 2% в рамките на отминаващата седмица.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!