Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ обмислят пак да финансират на СЗО, но с 10% от сумите, отпускани преди

Доналд Тръмп
Снимка: БТА

САЩ обмислят възможността да подновят финансирането на Световната здравна организация в размер на 10 процента от сумите, отпускани преди, но окончателно решение още няма. Това съобщи днес чрез Туитър американският президент Доналд Тръмп, предаде БТА като цитира ТАСС.

Така стопанинът на Белия дом коментира информации в медиите, че администрацията му може частично да поднови плащанията за СЗО, пояснява агенцията.

"Това е само една от многото идеи, които разглеждаме, и в този случай ще плащаме 10 на сто от това, което сме плащали дълги години, което ще отговаря на нивото на плащанията от Китай, а те са много по-ниски. Окончателно решение не е взето. Всички фондове са замразени", написа той.

По-рано телевизия "Фокс нюз" съобщи, че служители от администрацията са подготвили писмо до СЗО, което Тръмп щял да подпише или вече бил подписал. В посланието се посочвало, че Вашингтон е готов да предоставя на организацията средства в същия размер като Китай.

На 8 май Тръмп увери, че Вашингтон скоро ще реши окончателно въпроса за средствата, отпускани на СЗО. Американският лидер посочи тогава, че САЩ отпускат за организацията "почти 500 милиона долара годишно", докато Китай й "плаща 38 милиона долара" за година. Той заяви, че СЗО е станала "марионетка на Китай" и не е регистрирала допуснати от Пекин нарушения, свързани с разпространението на новия коронавирус, напомня агенцията. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна