Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алок Шарма: Напредва разработването на ваксина срещу Covid-19 в Оксфорд

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Обединеното кралство беше отчетен най-ниският брой жертви на коронавируса, откакто беше въведена карантината. В същото време разработването на ваксина срещу Covid-19 в Оксфорд напредва и властите очакват първите дози през септември.

170 души са починали за последното денонощие, но с общия брой 34 636 жертви Обединеното кралство продължава да оглавява печалната класация в Европа.

Министърът на бизнеса Алок Шарма, който водеше редовния брифинг, подобно на останалите министри през седмицата заяви, че страната преминава от четвърта към трета степен по скалата за заплахата, която представлява Covid-19, и постепенното облекчаване на карантината продължава, но за да бъде победено заболяването, е необходима ваксина. 

Точно по тази тема Шарма обяви, че опитите в университета в Оксфорд напредват задоволително и правителството отделя допълнително 93 милиона паунда за нова лаборатория за разработване на новата ваксина. Той допълни, че фармацевтичната компания „AstraZeneca“ е финализирала „глобално споразумение за лиценз“ с Оксфорд и правителството, което означава, че ако опитите са успешни, 30 милиона дози ваксина ще бъдат на разположение в Обединеното кралство до септември в рамките на споразумението на 100 милиона дози. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени