Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С онлайн игри децата научават повече за биоразнообразието

По този повод, проектът Пукльовците и Българската фондация Биоразнообразие организират четири виртуални турнира, с които да представят важни теми за опазването на застрашените видове в България сред най-малките.Формалният повод е Световният месец на биоразнообразието, както и Международния ден на биологичното разнообразие - 22 май.

Всеки виртуален турнир е насочен към конкретен застрашени вид в България. Поради извънредната ситуация, турнирите ще се проведат онлайн като всеки, който има интерес към темата, може да се включи.

Във виртуалните турнири няма да има победител, а всички малчугани ще се обединят зад общата кауза – да опазим разнообразието от животински видове в нашата страна

Дните, в които децата до ІV клас могат да обединят усилия за спасяването на различни животни и растения, са 21 и 27 май и 4 юни. Трябва само да се регистрират предварително онлайн.

Настоящият проект е само част от заниманията, които организират Пукльовците вече две години. Те са популярни сред малки и големи с дигиталните образователни игри, които помагат на децата да се научат да работят в екип. Те се играят в училище, на таблет, в отбори и са базирани на учебния материал по математика и български език от І до ІV клас.

Заедно с героите в играта, децата решават различни екологични проблеми, свързани с теми като като замърсяването на въздуха, разделното събиране на отпадъци, толерантността. По този начин малчуганите се учат да им „пука“ за другите и за света около тях. Затова и проектът носи това име, но и защото героите, в старанието си да решат въпросния казус, в даден момент се "пукат".

Проектът е създаден от родители, с цел да подобрят познанията и общата култура на децата си дори и когато не са на училище, а заниманията се изготвят със съдействието на специалисти по начална педагогика от Софийския университет.

Най--близкият турнир - на 21 май, е в помощ на елените в България.

Повече за благотворната мисия чуйте в интервюто на Луиза Лазарова със Ставрус Ставру, който е част от основателите на Пукльовците.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!