Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейските борси вдигнаха забраната за "къси продажби" на акции

Подем на фондовите борси в началото на новата седмица

В понеделник регулатори на пазарите на ценни книжа в шест европейски държави взеха съвместно решение да прекратят забраната за т.нар. "къси продажби" на акции, която беше в сила от средата на месец март.

"Късата продажба" е продажба на някакъв финансов инструмент, който не се притежава от даден инвеститор, като надеждата е този актив да бъде закупен обратно в бъдеще на по-ниска от продажната цена, с което да се реализира печалба.

Решението за отмяна на късите продажби беше взето от регулаторите на борсите в Испания, Италия, Гърция, Франция, Белгия и Австрия.

"При постоянно намаляващ пазар със значителна несигурност относно бъдещият мащаб на този спад, увеличението на късите продажби можеше да има проциклично влияние, което пазарните регулатори искаха да избегнат чрез прилагането на тази изключителна мярка", се посочва в съвместно изявление, представено от Френския орган за финансови пазари (AMF).

"От прилагането на забраната се наблюдава прогресивна нормализация. Пазарите отчасти намалиха загубите си, обемите на търговия и волатилността се върнаха до нива, които все още са високи в сравнение със средата на февруари, но това отразява несигурността на участниците на пазара в сегашния контекст на коронавирусна криза", допълва AMF.

Междувременно европейските фондови пазари бележат силен ръст след старта на търговията в понеделник с оглед на забавяне на растежа при новозаразените с Covid-19.

През последното денонощие новите случаи на коронавирус в света се увеличиха с 0,9%, което е първото нарастване с по-малко от 1% от 24-ти февруари насам, докато растежът на смъртността отслабна до 0,7% - първото повишение с под 1% от началото на пандемията, според данни и изчисления на Дойче банка (Deutsche Bank).

В същото време за позитивната настройка на инвеститорите допринася и вчерашно интервю на шефа на Фед Джером Паул за телевизия CBS, в което той подчерта, че централната банка на САЩ разполага с достатъчно амуниции за борба с негативните икономически последици от Covid-19 и че тя може да увеличи настоящите си програми за евтино кредитиране или да стартира нови.

Продължаващото постепенно отваряне на европейските икономики и разхлабване на карантинните мерки е друг позитивен фактор за възходящото движение на пазарите на акции.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 нараства около два часа след началото на днешната търговия с 2,05%, немският DAX - с цели 2,9%, френският индекс CAC 40 - с 2,4% и британският FTSE100 - с 2,38%.

Поскъпването на петролните фючърси с близо 5% към двумесечни върхове пък допринася за силно възходящо движение на акциите на европейските енергийни компании. Акциите на Total SA нарастват с 4,3%, на British Petroleum  - с 5%, а на Royal Dutch Shell - с 4,4%.

Фючърсите на основните американски фондови индекси също бележат добри повишения преди старта на днешната търговия на Уолстрийт.

Фючърсите на индекса DJIA нарастват с 350 пункта (с 1,5%), на широкия индекс S&P500 - с 1,46%, а тези на технологичния индекс Nasdaq100 - с 1,33%.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!