Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две диктовки предлага БАН за 24 май в "Пиши правилно!"

| обновено на 20.05.20 в 16:01
Написаното остава. Пиши правилно!
Снимка: БГНЕС

По случай 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, Институтът за български език "Проф. Любомир Андрейчин" на Българската академия на науките традиционно кани българските учители и ученици да се присъединят към кампанията "Написаното остава. Пиши правилно!", съобщиха от институцията.

На 24 май, както и през целия месец, малки и големи ученици отново ще могат да направят кратка диктовка - не само, за да проверят знанията си за българския правопис и пунктуация, но и да засвидетелстват почитта си към българската просвета и култура, към българските учители, учени, просветители и дейци на културата.

За настоящата кампания са подготвени две диктовки. Едната е за по-малките ученици и е откъс от спомена на Иван Вазов "Големият ден". Другата диктовка е за по-големите ученици и е откъс от статията на Манол Глишев "Как Найден Геров създаде легендата за Солунските братя", публикувана в сайта "Площад "Славейков".

От института уточняват, че са направени редакторски промени за целите на диктовката. Диктовките се предоставят като звукови файлове, приложени са и описания на възможни грешки. Езиковедите призовават учителите и учениците да се присъединят към инициативата, когато и както решат: с диктовки във виртуалната класна стая или самостоятелно. 

Вече са факт и първите изпратени диктовки, като в кампанията се включват ученици от десетки училища от близо 30 града в страната, както и много българи, които отдавна не посещават класната стая. Най-добре представилите се ще получат и награди, а получените диктовки са важен сигнал за Института за български език до колко добре са усвоени книжовните норми и има ли дефицитно овладяване на някои правила

Повече информация за инициативата на Института по български език можете да чуете от доц.д-р Илияна Гаравалова от секция „Българска диалектология и лингвистична география“ в интервюто на Златина Йовкова. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!