Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ембиънт и психично здраве по време на пандемия с д-р Веселин Тенев

Д-р Веселин Тенев
Снимка: личен архив

„Тревожни журналисти правят интервюта с тревожни хора“… Звучи като песен на група от времето на „Мъртви поети“, нали? Ама кой ще да е предполагал по време на златните години на българския даркуейв, че ще доживеем такива точно тъмни времена? Думите са част от интервюто ни с д-р Веселин Тенев, басист и автор на голяма част от творчеството на групата „Мъртви поети“, композитор на електронна музика, бивш колега радиоводещ от програма „Христо Ботев“ и не на последно място, даже съвсем на първо – психиатър в Айова (САЩ), лекар на първа линия.

Как се справя средният американец с психическото напрежение около пандемията? Страхува ли се съвременният човек да остане насаме със себе си? Помагат ли ни или ни зомбират медиите в борбата с реалната опасност? По тези, както и по много други въпроси разсъждава д-р Тенев в домашното си звукозаписно студио по предварително зададени теми от водещата Милена Воденичарова и редактора Цветан Цветанов (новият начин, по който вече се правят радиопредаванията по света, за да се избегне лошият звук на телефонните връзки – б.а.). Чуйте целия файл тук. В него са включени и фрагменти от три нови музикални произведения на музиканта Веселин Тенев – „Swimming With Ghosts“ и „We Don’t Know“ на „по-пънкарския“ му дарк-индъстриъл проект Crocs In Tears и „Nightshift“ на по-медитативно-терапевтичния му ембиънт-проект Oumuamua Calls.


Разговорът, разбира се, има своите продължения – на 21 май от 21.30 ч. в „Аларма“ и на 29 май от 15 ч. в „Мултикултурни диалози“ по програма „Христо Ботев“.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени