Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Нов диск на цигуларя Ангел Станков и пианистката Ивелина Казанджиева

„Настроения“ се нарича новата продукция с най-популярни пиеси за цигулка и пиано, която представя обичаният наш музикант Ангел Станков. Избрал е пиеси от Фриц Крайслер, Виторио Монти, Хенри Виенявски, Пабло Сарасате, Йохан Себастиан Бах.

„Това са все бисови творби, които обикновено ние музикантите изпълняваме с огромен успех на финала на концертите си. Избрах ги по молба на дъщеря ми Елена, която поиска за запиша нещо, което би се харесало и на немузикантите“.
Ангел Станков казва, че ще се радва, ако този достигне и до лекарите и медицинския персонал и им даде малко светлина в тяхното тежко ежедневие. Записите са осъществени миналата година в Националната музикална академия „Панчо Владигеров“ в София от Кремена Ангелова и Павел Стефанов.

Какво му се иска още да направи?
Когато свърши забраната за концерти да отбележи достойно годината на Бетовен, чийто сонати за цигулка и пиано е изпълнявал няколко пъти, както и да дирижира отново симфониите му. Иска отново да се събере на концерт със свои ученици разпръснати по целия свят.

А какво прави един музикант, докато стои у дома?
Ангел Станков се смее и казва, че пише спомени, но не за да ги издаде в книга, а така, за приятелите и за дъщеря си и разказва, случки от казармата, когато е свирил в малка група. Освен това рисува, защото това е една от големите му мечти, за които никога не му е оставало време. И колкото и да е чудно репетира. „Ние музикантите се учим цял живот. Ето аз все не съм се задълбочавал например върху „флажолетите“. Те бяха специалитет на великия Васко Абаджиев“.
В звуковия файл чуете целия разказ на Ангел Станков.


Още от