Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Настолните игри - забавление и терапия

Снимка: Фейсбук

От древния шах до съвременните стратегически или забавни игри, настолните игри винаги са били предпочитан начин за забавление за всички възрасти. Те развиват редица умения при децата и могат да имат терапевтичен ефект при проблемни взаимоотношения. По време на кризата заради коронавируса са алтернатива на скуката при домашна изолация.

Настолните игри придобиват все по-широка популярност у нас. Освен в книжарниците, можем да ги открием и в специализираните магазини или в сайтове, където истинските ценители могат да намерят любимите си игри, да разберат за нови или да се свържат с други фенове. В много градове се откриват и специални зали за игра, организират се фестивали.

"В световен мащаб настолните игри придобиват все по-голяма популярност", казва в предаването "Закуска на тревата" Мирослав Гаригов от сайт за настолни игри. Според него това важи и за България, макар и в по-слаби темпове. 

"Започват да се организират все повече фестивали и събития в цялата страна, свързани с настолните игри. Тези фестивали се посещават както от любители, които искат да пробват нещо ново, така и от по-запалени играчи от цялата страна. Организират се турнири, има викторини, има кътове за свободна игра, където можеш да пробваш различни игри", допълва Гаригов. 

Не е изненада, че в дните на изолация се наблюдава ръст в продажбата на настолни игри. Най-сериозен интерес обаче има покрай Коледните празници, разказва Мирослав Гаригов.

Най-разпространени и масови са семейните и парти игрите.

"Съответно има хора, които обичат повече стратегически игри. Хора, които обичат да играят по отбори, т.е. кооперативни игри. Наблюдават се нови тенденции в създаването на все по-нови и интересни игри, които са свързани с виртуална реалност, с изкуствен интелект“.

Сред десетките заглавия на настолните игри едно привлича вниманието с актуалността си - "Пандемия".

"Играта е изключително популярна в световен мащаб. Към основната игра има създадени допълнителни разширения, които правят играта още по-интересна и комплексна. В пандемия играчите играят един с друг и се обединяват заедно срещу играта. Има зараза, която започва от картата на света и целта на играчите е заедно да опитат да преборят заразата, което в днешната ситуация звучи доста актуално и това именно прави играта доста търсена в момента", подчертава Мирослав Гаригов. 

За уменията, които развиват настолните игри разказва и психологът Емилия Сотирова, според която този вид игри имат и терапевтично въздействие. Сотирова е част от екип, разработващ семейна терапевтична игра, фокусирана върху проблемите в семейния живот.

"Играта представлява една условна ситуация, тя не е обикновеният или действителният живот, но съдържа елементи от него. Една игра, за да е игра, има правила, има цели, има резултат, съответно има роли", пояснява Емилия Сотирова.

При настолните игри ние сме вътре в играта и в същото време сме извън нея и виждаме цялата картина.

"Да виждаме цялата картина и да имаме перспектива са много важни умения, които ни служат и в живота. Това е и част от терапията. Идеята на един терапевт, на един психолог е да покаже цялата картина", казва Емилия Сотирова. 

Репортажа можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна