Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Детските ясли и градини отварят след 22 май

Не се препоръчва на родителите, ако има друга възможност, да пускат децата си на ясла и градина

| обновено на 19.05.20 в 15:09
В столичните детски градини вече тече трескава подготовка за завръщането на децата. Това ще стане от 22 май при ясни противоепидемични мерки, обяви здравният министър Кирил Ананиев.
Снимка: БГНЕС

Възстановява се работата на детските ясли и градини от 22 май тази година, обяви здравният министър Кирил Ананиев. Това ще стане при ясни противоепидемични мерки. Кметовете трябва да създадат организация по откриването на яслите и градините и тяхното функциониране, добави Ананиев.
Министрите на образованието и на здравеопазването - Красимир Вълчев и Кирил Ананиев, дадоха съвместна пресконференция, свързана с подновяването на работата на детските градини. От здравното и просветното и министерство подготвят указания, но решението, при какви условия ще отворят градините и яслите ще бъде на кметовете по места. Със заповедта на здравния министър може да се запознаете тук.

Общините сами ще вземат решение кога точно да отворят градините в периода от 22 май до 1 юни, като се съобразят както с въведените противоепидемични мерки, така и с указанията на министъра на образованието и науката. Местните власти в София и Пловдив съобщиха, че детските градини и ясли в двата най-големи града в страната ще отворят на 26 май. От същата дата ще отворят врати и детските заведения в Бургас.

До този момент, когато се възстановяваше дейността на детските градини и ясли, имаше изискване на една наредба на министъра на здравеопазването, Наредба 3, за здравните изисквания към детските градини и ясли, където се предвиждаше да се предостави медицинска бележка на всяко едно дете, за да постъпи в детската градина, посочи министър Ананиев и допълни:

“Отчитайки ситуацията в момента, ние предлагаме да не се изисква медицинска бележка, защото, първо, времето е много малко, струпването ще бъде изключително голямо, и по този начин ще затрудним отварянето на дейността на детските градини“.

Кирил Ананиев

“Разбира се, медицинският контрол ще бъде сериозен. Там ще има непрекъснато медицинско наблюдение. При постъпването, в първия ден, в детските градини и ясли ще се измерва температурата на всяко дете с нормален живачен термометър, тъй като знаете, че дистанционните термометри не дават точна оценка на температурата“.

“В същото време родителите ще подпишат декларация за информирано съгласие и споделена отговорност, с което те декларират, че са запознати с всички мерки, които се предприемат в детската градина“, посочи още здравният министър:

"И, че те доброволно, по лично желание са желали тяхното дете да постъпи в детската градина или в детската ясла. Предвидени са, разбира се и редица други мерки, които гарантират и социалната, физическата дистанция между отделните групи, между учителите, персонала и родителите, така че да не се допусне заразяване от по-близко разстояние, ако има разбира се такова дете“.

Просветното министерство вече проведе онлайн анкета сред родителите, за да установи каква е готовността на семействата да пуснат децата си на градина в настоящата ситуация.

Красимир Вълчев

Апелираме, ако могат,  все пак децата да останат вкъщи, призова министърът на образованието Красимир Вълчев и допълни:

“Не препоръчваме на родителите, ако има друга възможност, да пускат децата си на ясла и градина. Епидемията и опасността не са отминали. 38% са готови да пуснат децата си, но има голям процент, които се колебаят. Това е нашият апел“.

“През летните месеци имаме по-ниска посещаемост. Дори ако вземем решение детската градина да отвори преди 31 май, няма да бъде задължително посещението в градината и няма да има обвързаност със семейните и социалните помощи“, добави още Вълчев.

“Общините вземат решение кога да бъдат отворени детските градини между 22 май и 1 юни. Общините ще подготвят градините и те ще решат на коя дата да бъдат отворени точно. Това ще стане след проучване и запитване на всеки един родител“, заяви още той.

Не може да се осигури дистанция в самата предучилищна група. Може да се осигури дистанция между групите и между учителите в градината, но в самата група дистанция между децата няма как да има“, уточни просветният министър.

В петък се очаква врати да отворят частните детски градини, а останалите - от началото на следващата седмица. Вълчев обясни, че в групите децата вероятно ще са между 12 и 18, тъй като през лятото посещаемостта е по-малка:

"В най-големите градове, които са избрали да имат многочислени групи, има такава възможност по нормативната уредба. Това са 3-4 града, в това число и София. Очакваме между 12 и 18 деца в група като, ако при ред и изключение се получи многочислена група, директорите ни уверяват, че те ще намерят организационни и технически решения да направят подгрупи или да реорганизират."

В градините ще могат да се върнат и децата с хронични заболявания като астма или диабет.

Детските градини се готвят да посрещнат най-нетърпеливите деца. Родителите ще подписват декларация за информирано съгласие и отговорност, с която декларират, че са запознати с всички мерки, които са предприети в градината и че доброволно са пожелали тяхното дете да постъпи в градината или яслата. На децата, постъпващи там, ще им бъде измервана температурата.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна