Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Славов: Кой ще компенсира хората и бизнеса за аномалиите на пазара на горива

Петър Славов
Снимка: БГНЕС

"Дано да не остане само едно празно обещание към гражданите и към българския бизнес, защото никъде по официалните сайтове на институциите не откривам този законопроект". Това каза пред БНР юристът и икономист Петър Славов, във връзка с предложението на Министерство на финансите да бъде създадена държавно предприятие „Държавна петролна компания“, което да има собствени бензиностанции  и складови бази в цялата страна.

По думите му е несериозно да излязат министри и да говорят за неща, за които да няма законопроект, в който те да са надлежно разписани.

Юристът изказа предположение, че ще бъде заделена огромна сума от държавния бюджет, за да бъде налята в тази нова държавна структура, което ще доведе до допълнителни разходи за данъкоплатците, но с неясни ползи.

В предаването "12+3" Славов коментира, че основният въпрос е кой ще компенсира гражданите и бизнеса:

"След като управляващите признаха, че има сериозни диспропорции и аномалии на пазара на горива, че години наред сме плащали едни от най-скъпите горива в Европа. Аз не чух ангажимент за поемане на отговорност за тази ситуация". 

Славов посочи, че властта трябва да даде обяснение и за "скандално внесения" и приет от този парламент т.нар. картелен закон за горивата: 

"С него се проведе един геноцид към малките участници на пазара и това доведе до още по-високи цени. Изведнъж сега се излиза на чисто и откриват топлата вода. Това е несериозно!".

Юристът попита какво прави КЗК през всички тези години и къде е държава - чрез своите регулатори?

Цялото интервю на Снежана Иванова с Петър Славов в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна