Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Археология на паметта – акварелният свят на Иван Димов

БНР Новини
1
Снимка: Галерия Арте

Изложбата "Археология на паметта" се откри с разговор с проф. Чавдар Попов и проф. Иван Димов, публикуван във фейсбук, в сайта на галерията и в YouTube канала на "Арте". До 25 май картините ще могат да се видят на място при спазване на всички необходими мерки за безопасност. 

„Фигуративните и абстрактни образни „отломки“ от миналото, от детството, от спомените и от сънищата плуват в някакво имагинерно и пулсиращо пластическо пространство, в което мотивите сякаш се разтварят в особена лична атмосфера", казва за акварелите на Димов проф. Чавдар Попов.

“Гледам тези картини, които толкова ми харесват, и си казвам – акварелен човек е Иван Димов. Акварелният човек е направен от същностни неща, вода и слънце. Човек с акварелна памет. Полупрозрачна, светла, но всичко, което е драснало през въздуха, е останало там. Като тези къщи, които рисува, с пропускливи стени, вън и вътре се е смесило, всичко се е смесило в акварелната памет, но пази очертанията на спомена. Като палимпсест, но прозирен палимпсест, в който виждаш пластовете живяно време, светлите фосили на спомените. 

Светла и прозирна е тази археология. Минало е нещо, живот, лястовица, облак или коза, оставило е следа, изличаваща се, но още видима. Тези акварели са запечатали като воден знак минало, което не е отминало. Следите на целия наш нетраен живот. Благодаря ти за тази акварелна памет, Иване! За убежището, което тези картини ни дават тъкмо днес и сега", пише за картините на Димов писателят Георги Господинов.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна