Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всички членове на СЗО одобриха резолюция за независимо проучване на отговора на Covid-19

Световна здравна организация

Държавите членки на Световната здравна организация (СЗО) приеха във вторник резолюция на Световната здравна асамблея (СЗА), в която призоваха за независимо проучване на глобалния отговор на пандемията от коронавирус.

Предложената от ЕС резолюция относно необходимостта от проучване на глобалния отговор на коронавирусната пандемия спечели одобрение на всички членки СЗО по време годишната министерска среща на Световната здравна организация, продължаващата във вторник.

Предложението, което призовава за "безпристрастна, независима и всеобхватна оценка“, беше представено от страните от Европейския съюз, Обединеното кралство, Австралия и Нова Зеландия с цел да се предотврати по-нататъшното разпространение на болестта и "да се намали рискът от подобни събития в бъдеще".

Нито една от 194-те държави членки на СЗО, включително и САЩ, не повдигна възражения срещу резолюцията, внесена от Европейския съюз от името на повече от 100 страни, в т.ч. Австралия, Китай и Япония, предаде Ройтерс.

"Готова ли е Световната здравна асамблея да приеме проекторезолюцията, както тя е предложена? Тъй като не виждам искания на думата, приемам, че няма възражения и поради това резолюцията е приета", заяви Кева Бейн, посланикът на Бахамските острови в СЗО, която изпълнява функцията на президент на годишната среща.

САЩ се присъединиха към постигнатия пълен консенсус относно резолюция на Европейския съюз относно глобалното справяне с пандемията от коронавирус, но бързо се дистанцираха от формулировките в нея, свързани с интелектуалната собственост и услугите за репродуктивно здраве.

В изявление американската мисия в ООН в Женева се казва, че прегледът на борбата с пандемията ще осигури "пълно и прозрачно разбиране на източника на вируса, времевата линия на събитията и процеса по вземане на решения от страна на СЗО в отговор на коронавируса".

Представителите на САЩ обаче посочиха, че трябва да се "разграничат" от препратките в т.нар. "пандемична резолюция" по отношение на интелектуалната собственост съгласно споразумението "TRIPS", което позволява задължително лицензиране на лекарства и ваксини по време на извънредна здравна ситуация.

Подобен език би "изпратил грешно съобщение до новаторите, които ще бъдат от съществено значение за решенията, от които се нуждае целият свят", се казва в американското изявление.

Администрацията на Тръмп също така "вярва в законната защита на неродените" и не би могла да приеме идеята за международно право на аборт, добавиха представителите на САЩ в Женева.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!