Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Инджов: Президентът е единствената институционална опозиция на управляващите

Тепърва ще стане ясно колко трудно България ще излезе от кризата, смята той

Иво Инджов
Снимка: Ани Петрова

"Най-добре би било да има консенсус за социалните и икономическите мерки за излизане от кризата, но това няма как да стане, защото наблюдаваме нарастващо недоволство у част от българските граждани и затова критиките към дейността на правителството са обосновани". Това каза пред БНР доц. Иво Инджов - преподавател по политически комуникации във Великотърновския университет, по повод новата словесна престрелка между "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2Президентът Румен Радев е единствената институционална опозиция на управляващите, категоричен беше доц. Инджов и посочи, че БСП се занимава със себе си, а ДПС е дало заявка да управлява с ГЕРБ в един по-следващ етап. 

Той прогнозира, че сблъсъкът между премиера и президента ще се засилва, защото тепърва ще стане ясно колко трудно България ще излезе от кризата: 

"Очаквам да нарасне критиката на Радев към начина, по който ГЕРБ се опитва да изведе България от кризата, но трябва и да посочва конкретни опции за изход". 

Според Инджов е недостойно двама политици, които са начело на държавата, "да се конфронтират с числа за смъртността в страната. Ако обаче действително дебатът се води на тази плоскост, а в един момент трябва да се говори за здравната политика на страната и за нивото на смъртността, тогава трябва да се правят много точни съпоставки, а да не се изстрелват числа".

По думите на доц. Иво Инджов е факт, че смъртността в страната остава много висока и на 10-ата година от управлението на ГЕРБ и че има много висока миграция от България.

В предаването "Нещо повече" преподавателят по политически комуникации коментира, че коронавирусът ще отшуми, но големите социално-икономически проблеми на България остават.

"Хората одобриха здравните мерки в кризата, така че Борисов мести пешките на политическата дъска. Има едно решение на здравния министър, едно изказване на шефа на оперативния щаб, а след ден-два те се ревизират от министър-председателя. Това не е задължително лошо, защото в условия на криза някой трябва да взема бързи решения и да носи отговорност за тях. От друга страна имаме президент, който стои солидно на своето място, който последователно критикува ГЕРБ, градира критиката, така че той не може да бъде обвинен, че се опитва да лови риба в мътна вода в кризата".

Цялото интервю на Диана Янкулова с Иво Инджов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!