Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Критики срещу лечението на Тръмп с хидроксихлорохин

Снимка: БТА

Законодатели-демократи в САЩ критикуват президента Доналд Тръмп за изказване, в което той посочва, че приема хидроксихлорохин за предпазване от Covid-19. Медикаментът не е одобрен от властите и експерти предупреждават, че може да предизвика смъртоносни странични ефекти.

Темата продължава да е водеща и днес, а от Белия дом уточняват, че Тръмп е взел решение след обсъждане с личния лекар. В интервю за „Фокс нюз“ днес говорителят на президента Кейли Макенани добави, че Тръмп просто е искал да бъде откровен с гражданите.

Макeнани също подчерта, че приемането на лекарството трябва да става след консултация с доктор.

Но лидерът на демократите в Сената Чък Шумър не смята, че действието на президент е било оправдано.

„Неразумно е да казва на хората, че използва хидроксихлорохин. Всички експерти смятат, че в най-добрия случай това лекарство не помага. Какво да кажем за възрастните, които не ходят на лекар и вземат хидроксихлорохин след като са чули президента?” каза Шумър пред Ем Ес Ен Би Си:

Шумър също коментира, че е възможно Тръмп да е излъгал, че взема медикамента „може би, защото има семейство или приятели, които притежават част от компанията (производител) или може би, за да отвлече внимание от злото, което се случва.”

В понеделник загриженост бе отправена и от председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси от Демократическата партия, която по Си Ен Ен заяви, че би ѝ се искало Тръмп да не говори за нещо, което не е било одобрено от учените.

Решението на президента бе посрещаното със загриженост и в медиите.

За говорителя на Белия дом медиите са били раздразнени при отразяването на разкритието на президента, отразяване, което тя определи като „апоплектично“. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени