Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Попова, ФЖМК: Решихме, че здравето е преди всичко и това е част от проблема

Дали можем да защитим тезата, че здравето е най-важната ни ценност

Доц. Жана Попова
Снимка: Ани Петрова

"Решихме, че здравето е преди всичко и това е част от проблема, защото дали можем да защитим твърдението, че здравето е най-важната ни ценност, когато имаме и други права". Това каза пред БНР доц. Жана Попова - преподавател във Факултета по журналистика и масови комуникации в Софийския университет във връзка с приема на студенти само с оценките от матурите.

Тя посочи, че във ФЖМК от години се е обсъждало какъв да бъде приемният изпит и дали да не бъде променен:

"Но така или иначе, този изпит показваше доколко хората имат познание за медиите. Доколко познават алтернативни вестници, освен основни онлайн изданията, които техните родители са виждали. И дали знаят какво е БНР, какво се случва в БНР, дали гледат БНТ, дори. Тази медийна култура ми се струва много важна".

Доц. Попова обясни, че това, което наричаме обща култура, може да бъде проверено при матурата, а устният изпит за прием във ФЖМК, който се провеждаше досега, е търсил отношението на кандидатите към общуването с хората.

Според нея за академичната общност в СУ начинът на писане и начинът на структуриране на мисълта, както и медийната култура на кандидат-студентите са нещо изключително важно:

"В момента имаме уникалния шанс да видим колко важно е не само събирането на информация, а и начинът, по който се обсъжда тази информация. Често се говори за това как може през дигитални платформи да се проверят различни факти, но това е само проверката. Оттам нататък на какво се доверяват хората - на коя медия, на кой журналист, на кое име, това е нещо, което се надявам да продължим ние да преподаваме, благодарение на колегите ни в медиите". 

По думите на доц. Попова платформите за проверка на фактите не ни дават контекста на определени събития, а това могат да го направят журналистите

"Затова смятам, че е важно на входа да се проверява колко хората са склонни да се научат как работят с фактите и с мненията, а ако това не е възможно, не мисля, че това ще е по причини дали е целесъобразен този изпит, или не".

Преподавателката прогнозира, че догодина образователната система ще бъде изправена пред проблема как се разпределят местата за държавна поръчка в университетите.

Цялото интервю на Диана Янкулова с доц. Жана Попова в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!