Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Ерусалим откриха подземен комплекс отпреди 2000 години

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Разкопки в близост до Западната стена в Ерусалим разкриха подземен комплекс, който е бил прокопан в скалата преди 2000 години, съобщава ДПА.

Той е съставен от няколко стаи и изглежда е бил използван от местните жители преди разрушаването на Втория храм от римляните през 70-а година Сл.Хр.

Структурата изцяло е била покрита от мозаечен под на обществена сграда, построена през византийския период преди около 1400 години.

Археолозите определиха откритието си като уникално, като още не са сигурни с каква цел е бил използван подземният комплекс. Те все още се питат какво е наложило да бъдат вложени такива огромни усилия при прокопаването му в твърдата скала за оформянето само на няколко стаи.

На мястото на разкопките, водени от Барак Моникендам-Гивон и Техила Садиел, били открити също съдове за готвене, останки от маслени лампи, уникална каменна чаша, характерна за периода на Втория храм и каменно корито, използвано за ритуално пречистване.

Западната стена е единствената, която се е запазила след разрушаването на Втория храм и е считана за най-свещеното място за изповядващите юдаизма, припомня агенцията.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени