Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БДЗП: Над 4600 врабчета са преброени на 497 места в България

Двойка домашни врабчета (Passer domesticus)
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В 497 места в страната бяха преброени 4627 врабчета по време на четвъртото издание на кампанията "Ние броим врабчетата" на Българско дружеството за защита на птиците /БДЗП/, което се състоя в събота, на 16 май, съобщава БТА.

За втора поредна година едва 80 от 497 места, където е проведено преброяването, са в София. В първите две издания на "Ние броим врабчетата" болшинството от участниците бяха от столицата, отбелязват от орнитологичното дружество.

Друг нов момент е, че повечето от локациите на преброяването са "къща с двор" - 181 места от общо 497. Следващите най-често посещавани места за проследяване числеността на врабчетата в страната са междублоковите пространства, паркове с дървета, тихи улици и поляни с храсти.

Запазва се тенденцията най-голям дял от всички регистрирани птици да се пада на домашното врабче - 75% или общо 3499 домашни врабчета.

Следвани от полското врабче, което е с 3 процента повече от миналата година. Те са 21 на сто или 999 полски врабчетата.

При третият вид - испанското врабче, има закономерност в числеността, като видът не е широко разпространен у нас. Трета годана делът му спрямо общия регистриран брой врабчета е около 3 на сто.

От БДЗП посочват, че не е малък броя на местата, в които не е наблюдавано нито едно врабче - това са 138 от 497 места или 27 %.

През миналата година врабчета не са установени в 33 на сто от местата, в които е проведено преброяването, а година по-рано в 21% от общия брой. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!