Eмисия новини
от 00.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Делото срещу Десислава Иванчева приключва на втора инстанция

| обновено на 20.05.20 в 12:12
Иванчева и Петрова пред Апелативния спецсъд - 20 май 2020 г.
Снимка: БГНЕС

Технически причини забавиха началото на делото за корупция срещу бившата кметица на „Младост“ Десислава Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и бившия кмет на района Петко Дюлгеров.

За днес в Апелативния специализиран съд са насрочени финалните пледоарии на процеса, които репортерите ще следят на 3 големи екрана в специална зала при спазване на противоепидемичните мерки.

Пред втората съдебна инстанция Десислава Иванчева обжалва 20- годишната си ефективна присъда, а Биляна Петрова - 15-те си години затвор:

"Това, което се случва по делото, ми показва, че присъдата ще бъде потвърдена“.

„Това е спецсъдът, това е прокуратурата  - поръчкоратура, както всички я наричат. И съдът си върви, прави параван в помощ на прокуратурата. Сега, казват адвокатите, че няма смисъл ние да говорим, защото положението е ясно", казаха преди началото на заседанието Иванчева и Петрова.

Те бяха показно задържани в центъра на София преди две години. При обиските в колата им бяха намерени 70 хиляди белязани евро, част от подкупа, който според обвинителния акт са поискали от бизнесмена Александър Ваклин, за да придвижат строителните му книжа.

На първа инстанция делото приключи година по-късно, а прокуратурата отчете като голям успех тежките наказания  - Иванчева беше осъдена на 20 години затвор, Петрова на 15 години, а Дюлгеров - на 12 години.

Иванчева и Петрова, които не се признават за виновни, твърдят, че доказателствата срещу тях са манипулирани като и Петко Дюлгеров. който е сочен за посредник на корупционната схема и направи самопризнание при първоначалното си задържане, и те двете обжалваха наказанията си.

Първоначално Апелативният спецсъд беше насрочил пледоариите за март, но извънредното положение и ги отложи заради затворените съдебни сгради.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна