Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стоян Панчев: При общо намаляване на ДДС ефектът ще бъде по-силен

Стоян Панчев
Снимка: БГНЕС

Във времена на криза много често се отварят възможности както за добри, така и на лоши идеи. Реализацията на лошите става доста по-бързо, няма време да бъдат спрени и да се случи сериозен разговор по тях, а добрите идеи няма кой да ги предложи. Този коментар направи в предаването „Преди всички“ икономистът Стоян Панчев от Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП).

Има смисъл да намаляваме данъчни ставки, но повече от диференцирано ДДС бих искал да видя намаляване на общата ставка, защото ефектите ще бъдат по-силни, подчерта Панчев преди предложенията за диференцирана ДДС ставка да бъдат разгледани на ниво в парламентарна комисия.

Намаляването на ДДС само за определени стоки и услуги е по-правилна мярка от субсидирането на дадени сектори, заяви икономистът. При субсидиите взимате пари от едни, за да ги дадете на други, при облекченията оставяте на даден сектор негови собствени пари, обясни Стоян Панчев.

Когато ти кажеш - даваме един тип облекчения на един сектор, ще дойдат от други сектори да питат - защо за нас не може да се случи. Засега правителството не може да аргументира добре обхвата на това намаляване, смята Стоян Панчев.

Относно отражението на диференцираната ДДС ставка върху цените и как ще усети това крайният потребител, икономистът посочи, че трябва да се има предвид ценовата еластичност или как търсенето кореспондира с цената.

Има изследвания в Европа от последните 20 години, които показват, че при общо намаляване на ставката близо 100% от намалението се отразява и се усеща в цената, отбеляза Панчев. При диференцираното ДДС изследванията на терен показват, че процентът е доста по-малък – между 30 и 40% от това намаление успява да достигне до крайните клиенти.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна