Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ананиев: Балове няма да има

В детските градини е създадена необходимата организация

Снимка: Ани Петрова

Отварянето на детските градини не означава, че епидемията е преминала. Всяка нова мярка трябва да бъде много добре анализирана. Това заяви в Сутрешния блок на БНТ здравният министър Кирил Ананиев, след като вчера беше взето решение за отваряне на детските градини и ясли от 22 май.

"С министъра на образованието Красимир Вълчев неслучайно сме написали указания, мерки в обем от 9 страници, които трябва да се спазват в детските градини и ясли", допълни Ананиев.

Министърът коментира и мотивите да остане в сила забраната за провеждане на абитуриентски балове:

"Балове няма да има, тъй като има голямо струпване на хора, много емоционални моменти, непредвидени контакти, които могат да доведат до разпространение на вируса. Нямаме нищо против тези балове, те ще се проведат, след като мине фазата на разпространение".

Относно информацията, че ще се използват живачни термометри в детските градини, министърът заяви, че ще се използват само електронни такива, тъй като живачните са забранени и са само спомен от миналото.

В случай на заболял човек от персонала на детската градина, той веднага ще бъде заменен с друг, създадена е необходимата организация, категоричен беше Ананиев.

Той коментира, че вчерашното изказване на президента Радев за смъртността в България е било ненужно. Има рязко намалява на детската смъртност, особено през последните 2-3 години. Само за 2 години има увеличение на продължителността на живота на българските граждани, аргументира се министър Ананиев.

Във връзка с изказването на вицепрезидента Илияна Йотова, министърът заяви: “На мен не ми се иска да оценявам нейната работа, защото ако се върна 4 години назад, не се сещам какво всъщност е направила“.

Министърът е категоричен, че няма да се налага болници и семейни лекари да връщат пари на Здравната каса:

"Дълбок поклон пред лекари, медицински сестри, медицински и немедицински персонал в болниците".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна