Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иванка Харбалиева: С Covid-19 или без - детските градини се дезинфекцират

Снимка: БГНЕС

Новите изисквания към детските градини всъщност са стари изисквания. С Covid-19 или без Covid-19 се извършва дезинфекция най-малко три пъти дневно – сутрин, на обяд и следобед, сега ще се добави още една.

Това обясни пред „Хоризонт“ Иванка Харбалиева, директор на 99-а детска градина „Брезичка“ в София.

Филтърът е много сериозен, увери тя и уточни, че няма писмено указание температурата на децата да се мери с живачен термометър, след като детските градини отворят отново врати. Новите устройства дават много различни стойности и не са удачни, допълни Харбалиева.

На една от медицинските сестри електронен термометър е отчел температура от 34 градуса.

„Организацията ще бъде деликатна, но няма да допуснем дете с температура в детската градина“, изтъкна директорката.

Няма и да бъдат връщани деца, които така или иначе са записани в детската градина, ако се стигне до по-голям брой желаещи да посещават детското заведение, обясни Иванка Харбалиева.

Анкети сред родителите на деца от „Брезичка“ показват, че 43% ще пуснат децата си на градина. Ограниченията на здравните власти предвиждат групи от 12-18 деца за големите градове.

„Имаме мегдан да действаме спокойно“, заяви Харбалиева и изрази притеснения от преобразуване на бивши салони или учителски стаи, защото по думите й „най-важна е хигиената“.

В топлия сезон детските градини залагат на повече активности на двора, включително закуски и обеди на открито, каза още Иванка Харбалиева.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна