Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се спад на БВП на САЩ с 38% през второто тримесечие

Бюджетна служба към Конгреса на САЩ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бюджетна служба към Конгреса на САЩ (Congressional Budget Office - CBO) очаква брутният вътрешен продукт на САЩ да се свие с 11% през второто тримесечие на 2020 година поради пандемията на коронавирус, което се равнява на спад с 37,7% в годишно изражение.

Според последните прогнози на CBO, резкият спад ще бъде последван през третото тримесечие от ръст с 21,5% на БВП на годишна база и с 10,5% през последните три месеца на годината. За цялата 2020 година се очаква икономиката на САЩ да се свие с 5,6 на сто.

Бюджетна служба към Конгреса очаква, че през второто тримесечие броят на трудово заетите американци ще бъде с почти 26 милиона по-малък от техния брой през четвъртото тримесечие на 2019 година, като  безработицата ще достигне осреднено ниво от 15,1% през второто тримесечие и максимум от 15,8% през третото тримесечие, преди да върне леко назад към 11,5% в края на годината.

В същото време общите разходи, дължащи се на пандемията, ще увеличат дефицита на федералния бюджет с 2,2 трилиона долара през 2020 г., заяви CBO.

Според надпартийната Бюджетна служба към Конгреса на САЩ "досега предприетото законодателство частично ще смекчи влошаването на икономическите условия. По-конкретно, по-големите федерални разходи и по-ниските приходи ще доведат до увеличаване на реалния БВП и заетостта през следващите няколко години, отколкото при други условия (ако нямаше коронавирусна пандемия)

"Ефектите от законодателството върху икономическата активност ще бъдат най-големи през второто и третото тримесечие на 2020 г. и по-слаби на по-късен етап", прогнозира CBO.

Докладът е факт, след като през миналата седмица демократите от Долната камара на Конгреса приеха нов законопроект за финансова помощ на стойност 3 трлн. долара. Преди това вече бяха гласувани от двете камари на Конгреса серия икономически стимули за над 3 трлн. долара.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна