Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лавров: Борбата с Covid-19 не трябва да се превръща в геополитическа игра

Сергей Лавров, руски външен министър
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският външен министър Сергей Лавров коментира, че няма да е добре, ако световната борба срещу пандемията Covid-19 се превърне в "жертва на геополитически игри и амбиции".

Той също така подчерта, че декларацията на Световната здравна организация поставя основата за разработването на ваксини срещу Covid-19 в глобален план и че е необходимо сътрудничество между страните.

Изказвайки се на пресконференция след министерска видеоконференция на Съвета на държавите от Балтийско море във вторник вечерта, Лавров заяви, че по-нататъшното развитие на СЗО "не може да бъде постигнато с една единствена стъпка, която да реши всички проблеми в рамките на 30-дневен период или да се предвидят всички проблеми, които могат да възникнат през този 30-дневен период".

Коментарите на Лавров са свързани с отправената от Доналд Тръмп заплаха, че ако до 30 дни СЗО не се ангажира с подобрения, САЩ могат да прекратят трайно нейното финансиране.

Сергей Лавров също така добави, че напредъкът на Световната здравна организация трябва да се основава на "твърдия анализ на ситуацията и фактите".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени