Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Олигарси в изгнание разкриват схеми, престрелки по върховете на властта:

Нормализира ли се политиката в България

Георги Харизанов и проф. Евгений Дайнов пред БНР

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Няма видими признаци България да е конституционна и демократична република", каза пред БНР политологът проф. Евгений Дайнов. Според него няма политическа опозиция и сме принудени "с интерес да гледаме как се бият горе по върховете и да се надяваме някой да го заболи".


По думите на проф. Дайнов големи количества от интелигенцията са се наместили във феодалния модел на власт, който изгради Бойко Борисов: "Този модел на властта върви отгоре надолу под формата на порции, което е обратно на демократичния модел, вървящ отдолу нагоре". Той обясни, че затова обществото е "импотентно", защото интелигенцията има какво да губи, ако се "разрита този модел на властта".

"Каквото и да се появи политическо и да предложи нещо демократично, то се натъква на стена от неразбиране и от липса на подкрепа. Затова "Демократична България" никой не я чува, защото тя живее в европейската политическа култура и говори европейски работи, макар че говорят смислени работи и често публикуват добри анализи". 

Политологът коментира проекта на Слави Трифонов като опит за политическа игра за власт по азиатски модел: "Не първо да кажеш за какво се бориш, публикуваш документ и чакаш хората да го подкрепят".

Според проф. Дайнов битката на олигарси по върховете на държавата може да торпилира управлението на страната.

Георги Харизанов

В предаването "12+3" анализаторът Георги Харизанов от Института за дясна политика също коментира фейсбук сагата с огласяването на различни документи и записки от намиращия се в Дубай бизнесмен Васил Божков, на когото са повдигнати 11 обвинения. Според него това не може да се отрази на стабилността на страната:

"Поне засега не, защото търговските спорове между господата Божков и Кирил Домусчиев не могат да са казус, който ангажира управлението и властта. Ако видим по-сериозни доказателства за корупция по високите етажи на властта, за лобистко законодателство, за асистиране от страна на други хора, освен вече арестуваните от Комисията по хазарта, на това г-н Божков да бъде привилегирован или да му се помогне да ощети държавния бюджет, тогава можем да водим сериозно този разговор".

По думите на Харизанов министър-председателят Бойко Борисов присъства само във фейсбук статусите на Васил Божков. 

"Ако г-н Божков е останал с впечатлението, че политическата власт, а не съдебната е навредила на неговия бизнес, нормално е да търси реванш", заяви Харизанов.

Според анализатора все още не се е появила алтернатива на управлението на Борисов и ГЕРБ. 

"Има огромна вероятност тази алтернатива да се появи вътре - от средите на ГЕРБ. Тази партия продължава да е силна и по места, за да може да си позволи тя да излъчи и следващия премиер на България. Не мисля, че моментът, в който Бойко Борисов няма да е премиер на България, на всяка цена означава рязко разместване на политическите пластове".

Интервютата на Петър Волгин с Георги Харизанов и проф. Евгений Дайнов в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна