Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студентските съвети с искания и препоръки за академичната учебна година

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Националното представителство на студентските съвети в България отправи 15 искания и препоръки до министерствата на образованието, на здравеопазването, на културата , на отбраната и до висшите учебни заведения относно края на академичната 2019/2020 година в условията на извънредна епидемична обстановка в страната.

Студентските съвети настояват до края на летния семестър да няма присъствени учебни занятия и масови мероприятия във висшите училища, както и да се отменят изпитите в сградите на учебните заведения, освен ако тези изпити не се налага да бъдат проведени присъствено. При присъствена форма на изпитите да се осигурят всички противоепидемични мерки.

И още – да  бъдат провеждани онлайн кандидатстудентски, семестриални , поправителни и други изпити. Държавните изпити на специалност „Право” да бъдат проведени присъствено, а стажант-лекарите да могат да  продължат стажовете си  дистанционно или присъствено, искат още от Студентските съвети.

По отношение на медицинските университети и факултети искането  е хорариумът за преддипломен стаж и за учебна практика да бъде намален до възможния минимум.

Във висшите училища по архитектура, строителство и геодезия, както и в тези по изкуствата летният семестър да бъде удължен с 30 дни, държавните изпити и дипломните защити в учебните заведения по изкуствата да се проведат в сградите им при закрити врати до септември 2020 година при спазване на противоепидемичните  мерки, пише още в позицията на Студентските съвети.

По отношение на техническите университети тяхното искане е  изпитите да са  онлайн с изключение на занятията, които не могат да се проведат неприсъствено .

Съветите препоръчват още освобождаване на студентите  от заверяване на изучаваните предмети през летния семестър, както и продължаваща дезинфекция до края на юни на висшите училища, студентските общежития и работните помещения.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!