Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетки хиляди души са евакуирани в Мичиган, град Мидланд може да остане под 3 м вода

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бързо покачващи се води предизвикаха преливане на язовири и наложиха евакуация на около 10 000 души в американския щат Мичиган, където населени места бяха засегнати от причинени от дъждове наводнения, предаде "Асошиейтед прес".

За втори път за по-малко от 24 часа властите наредиха на живеещите покрай река Титабауаси и около близките езера в окръг Мидланд да напуснат домовете си. Придошлите води заляха някои улици близо до реката в центъра на град Мидланд, град с около 40 000 жители.

Националната метеорологична служба призова всеки, който се намира близо до реката, да потърси по-високо място след "катастрофалните" преливания на язовирите Идънвил и Санфорд.

Губернаторът на Мичиган Гречън Уитмър каза, че за центъра на Мидланд има особено сериозна заплаха от наводнение. Покрай реката в града има химически завод.

"През следващите 12-15 часа центърът на Мидланд може да се озове под близо 2,7 метра вода", заяви тя. "Очакваме историческо високо ниво на водата", заяви Уитмър.

Тя обяви извънредно положение в окръг Мидланд и призова жителите, заплашени от наводнението, да намерят място, където да отидат - при приятели или роднини, или в някой от подслоните, отворени в окръга.

Уитмър призова хората да положат всички усилия, за да вземат предпазни мерки за предотвратяване на разпространението на коронавируса - като покриване на лицето и спазване на социална дистанция.

Говорителка на местните власти каза, че евакуациите включват градовете Идънвил, Санфорд и части от Мидланд.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна