Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италиански мафиоти получавали социални помощи

Снимка: Pixabay

Над 100 италиански мафиоти са получавали социални помощи, които сега ще трябва да върнат, съобщи днес националната полиция, цитирана от АФП.

101 членове на Ндрангета са кандидатствали и са били одобрени за т. нар. „граждански доход“ - вид социална помощ за най-бедните италианци. Някои от тях са много богати и са близки до боса на страховитата калабрийска мафия или са на високи позиции в нейната йерархия, посочва БТА.

В комюникето на полицията в южната италианска област Калабрия се отбелязва, че сред бенефициентите на социалните помощи е бил Алесандро Панунци - синът на „италианския Пабло Ескобар“, Роберто Панунци. Баща му е смятан от италианските и американските съдебни власти за един от най-големите трафиканти на кокаин в света. Роберто Панунци се хвалел, че „не брои парите, а ги тегли“. Алесандро Панунци е женен за дъщерята на един от основните колумбийски производители на кокаин.

Италианската полиция е разследвала общо над 500 заподозрени, но в крайна сметка се оказало, че „граждански доход“ са получавали неправомерно 101 от тях. Те ще трябва да възстановят общо около 516 000 евро. Полицията освен това смята, че е предотвратила източването на още над 470 000 евро от държавната хазна.

Отпускането на т.нар. „граждански доход“ е едно от знаковите решение на предишното италианско популистко правителство - коалиция на антисистемното Движение „Пет звезди“ и крайнодясната партия „Лига“. Помощта възлиза на 780 евро месечно за живеещ сам човек, ако отговаря на определени критерии. Мярката обхваща общо 5 милиона италианци, които са под прага на бедност и има за цел да допринесе за тяхната интеграция в обществото и да съживи икономическия растеж, като стимулира търсенето, отбелязва АФП.

Като цяло се смята, че Ндрангета е изпреварила сицилианската и неаполитанската мафия благодарение на трафика на кокаин от Латинска Америка.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна