Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Управляващите влизат в категорията на партии, провеждащи държавна комунистическа икономика

Николай Василев: Има скрит замисъл в създаването на Държавна петролна компания

Изненадан и разочарован съм от тази идея, каза бившият вицепремиер

Снимка: БГНЕС

"Много изненадан и много разочарован съм от това развитие за няколко дни". Това каза пред БНР Николай Василев, бивш вицепремиер и министър на икономиката, във връзка с изготвения законопроект за държавно предприятие „Държавна петролна компания“, което да има собствени бензиностанции  и складови бази в цялата страна. Той коментира, че не може да открие какъв е скритият замисъл на това действие, защото според него той не е този, който се прокламира.

По думите му с тази стъпка управляващите влизат в категорията на партии, провеждащи държавна комунистическа икономика като в Северна Корея и Венецуела.

"Защо държавата в тази напрегната обстановка някой изведнъж реши да прави държавна компания в петролния сектор и то в особено големи размери, но без никакви обяснения. Тогава защо изобщо вървяхме от държавна към пазарна икономика през последните 30 години. Нищо не разбирам от това, което се случва".

В предаването "Нещо повече" Василев посочи, че България няма най-лошите бензиностанции в Европа, нито най-лошото обслужване, нито най-високите цени:

"Сериозните вериги бензиностанции са инвестирали в България десетки, а може и стотици милиони през последните 20-30 години. Има държави по-развити и по-богати от нас, където бензиностанциите са по-лоши и по-стари от тези тук, а и обслужването е по-лошо и технологията е по-стара, касови бележки не ти дават. В България този сектор не е изостанал".

По думите на Василев не е работа на държавата да се меси в търговията със стоки и услуги: "Държавата го прави лошо! През последните години държавните компании са излизали все на загуба". И попита дали управляващите могат да дадат пример коя държавна компания е оправила пазара, на коя държавна компания да прилича новата?

Цялото интервю на Людмила Железова с Николай Василев в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!