Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трети ден излекуваните от Covid-19 у нас са повече от заразените

Общо регистрираните случаи са 2331, активните - 1484

| обновено на 21.05.20 в 13:22

За изминалото денонощие у нас са доказани още 39 случая на коронавирусна инфекция при изследвани 1912 проби. Увеличението е с 1,7%.

От новоустановените пациенти 15 са настанени в болници. 9 са активните области. Тези данни оповести на редовния брифинг по темата проф. Венцислав Мутафчийски, който е ръководител на Националния оперативен щаб за борба с Covid-19.

Общо регистрираните случаи на инфекцията до момента у нас са 2331, активните са 1484.

Разпределение на новите случаи: 14 са в София, от тях двама пациенти са приети в болница „Света Анна“, двама са в ИСУЛ  и 10 са  амбулаторните (лекуват се вкъщи), в област Пазарджик има 10 нови случая, в област Ямбол - 5, в област Видин - 3, в област Благоевград - 2, област Разград - 2, и в областите Велико Търново, Кюстендил и Ловеч  - по един.

Има два нови случая на заразени деца - в София, 4-годишно дете, и в Разград - на 17 години. Те са без изявена клинична картина и без хоспитализация.

Сред медицинския персонал има два нови случая – заразени са лекар и медицинска сестра в София.  

248 са здравните работници, при които е доказана коронавирусна инфекция -  11% от общия брой на случаите.

Оздравелите са 43 за денонощието, 727 са общо до момента -  31 процента.

„Както сте забелязали, трети ден вече излекуваните са повече, отколкото установените заразени лица. Дай Боже, това да бъде трайна тенденция и за в бъдеще“, коментира проф. Мутафчийски.

Има четири смъртни случаи на пациенти с Covid-19 за денонощието. И четиримата са мъже - на 79 години в Благоевград, двама пациенти на 75 години в Пазарджик и 45-годишен в Ямбол. Средната възраст на починалите с 67,8 години.  Общият брой на починалите е 120 души  - 5,1 процента от общия брой на установените заразени.

В момента в болнични заведения са 287 души с Covid-19, като  31 са в интензивни отделения.

„Също една тенденция се наблюдава  - под 300 случая на хоспитализации от три дена, както и намаляване на броя на интензивните случаи, което е много положително“, отбеляза ръководителят на Националния оперативен щаб.

Все още обаче данните не бива да ни успокояват, призова Мутафчийски, като цитира СЗО:

"Не е време да празнувате, а да се мобилизирате. Това е разумният подход".

По отношение на оздравелите пациенти проф. Мутафчийски направи уточнение:

„Ние продължаваме да обявяваме за излекувани случаи, които са след отрицателен PCR - може да си го позволи България заради малкия брой заразени и ние препоръчахме и на РЗИ-ата, и на Министерство на здравеопазването да бъдем сигурни заради това, че този вирус все още остава неизвестен. И все още не може да се твърди, че след определен период на време, дори  и с откриване на РНК на вируса (нали такава е една от теориите) той не е заразен. Ние не го споделяме това. Все още няма сигурни данни, които да показват, че това е така. Напротив  - има описани данни за рехоспитализации, за реразвитие на болестта и то в период повече от 20 дни след първоначалното заразяване. Опираме се на тези данни и сме препоръчали да се работи на сигурно. На сигурно - за всички останали граждани“.

По повод недоволството на клубове по танци, колективни спортове и други браншове, чиято дейност още не е разрешена, Венцислав Мутафчийски посочи, че разхлабването на мерките става съобразно обстановката:

"В  зависимост от промяната на епидемиологичната ситуация може да се променя. Некоректно е към хората да се дават надежди, а след това да се подменят тези надежди. Няма хаос в отпускането на мерките".

Във връзка с отменената вчера заповед на министъра за задължителното лечение в болница на пациентите с коронавирус над 60-годишна възраст, Мутафчийски каза:

"Принудата беше за болниците, схващате ли разликата, защото това е рисков контингент. Това е контингентът, който е най-застрашен от смърт".

България се намира в светло-жълтата зона според графиката на Института „Роберт Кох“ за заболеваемостта от коронавируса, по критериите на Германия за страните от ЕС. Венцислав Мутафчийски подчерта това на брифинга като обясни:

„Това е на базата на седмична заболеваемост на сто хиляди души население. 0 заболеваемост е „бяла зона“, а между 0 и 5 е „светло жълта зона“. Ние сме в светло жълтата зона“.

Информация за разпространението на коронавирусната инфекция по света може да чуете от звуковия файл. 

Графика на диагностицираните с Covid-19 в България



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна