Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Срив на японския износ през април заради пандемията Covid-19

Японският износ се сви с близо 22% през април, тъй като коронавирусната пандемия ограничи рязко глобалното търсене и принуди промишлеността в страната на изгряващото слънце да спре част от производството.

Данните на Министерството на финансите показват, че японският експорт през април се срина с цели 21,9% на годишна база до 5,2 трлн. йени след понижение с 11,7% през предходния месец.

Това е най-драматичният спад на износа след последната глобалната финансова криза през 2008 - 2009 година и се дължи до голяма степен на срив в експорта за САЩ с 37,8% и на износа на автомобили с цели 65,8%.

Световните автомобилни производители се мъчат да се справят със здравната криза в следствие на коронавирусната пандемия, която срина продажбите на автомобили заради въведените карантинни мерки в редица държави. Това не подмина и японските компании, като Toyota Motor Corp очаква спад с 80% на целогодишната оперативна печалба, докато Mitsubishi Motors Corp (7211.T) - с 89 на сто.

Японският износ в посока Китай обаче се понижи през април със скромните 4,1% на годишна база в резултат на по-слабо търсене на химически материали, части за автомобили и медицински стоки. Доставките за останалата част от Азия, които формира над 50% от японския експорт, пък се понижиха с 11,4%, а износът в посока ЕС - с цели 28,0%.

В същото време вносът в Япония спадна през април със 7,2% до 6,13 трлн. йени след понижение с 0,5% през месец март.

Всичко това доведе до рязко повишаване през април на японският дефицит при търговията със стоки до 930,401 трлн. йени след излишък за 4,9 трлн. йени през март.

Ужасните търговски данни сякаш потвърждават очакванията, че третата по големина икономика в света ще изпадне в дълбока рецесия.

Тези данни идват в момент, когато японските управляващи се стремят да балансират между мерките за ограничаване на коронавируса и необходимостта от възстановяване на икономиката, като рискът от втора вълна от инфекции само усложнява това предизвикателство.

Очаква се Японската централна банка да проведе в петък извънредно заседание, за да изработи схема, която да насърчи финансовите институции да отпускат заеми на по-малки и затруднени фирми. Японското правителство пък обмисля парични инжекции за компании от всякакъв размер.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!