Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна реагира остро на декларацията на НС за Болградския район

| обновено на 21.05.20 в 18:34
Църква в Бесарабия
Снимка: Мира Стефанова

Украинското външно министерство изрази протест във връзка с приетата вчера от българския парламент декларация за административно-териториалната реформа в Украйна и защитата на правата и целостта на българската общност. 

"Въпросите на административно-териториалното устройство на Украйна са от изключителната компетентност на органите на държавната власт в Украйна. За нас са съвършено неприемливи опитите за намеса на чужда държава във вътрешните дела на Украйна", се казва в изявлението на министерството на външните работи в Киев. 

Вчера българският парламент прие декларация, с която протестира срещу плановете на украинския кабинет за административна реформа, която ще раздели Болградския район на Одеска област на пет общини. По неофициални данни в района живеят между 250 и 300 000 етнически българи.

В предаването "Нещо повече" Антон Киссе, депутат в Украинската Рада и представител на българската диаспора в Украйна, коментира, че постоянно има напрежение:

"Безусловно негласната столица е Болград. И не само за българите в Украйна, но и за българите в Молдова. Нямаше разяснителна работа, подход, затова естествено се създаваше напрежение". 

Антон Киссе

Киссе посочи, че въпросът за административно-териториалната реформа е втори етап, а първи е:

"Доброволно обединение на селата и градчетата, което трябваше да завърши в сряда, но се отложи за другата сряда, когато окончателно Министерският съвет ще има правото да приема решения за обединение на селата и без тяхното съгласие. Вторият етап ще е вече районното деление, при което броят на районите ще бъде намален".

Пред БНР Петър Добрев, кмет на село Бабата в Бесарабия, което е в Арцизки район, а след реформата се очаква да бъде част от Измаилски район, където също живеят българи, заяви, че тази реформа е започнала още през 2015-а и до 2019-а година е вървяла "от само себе си - хората искаха и се обединяваха". Той уточни, че през есента на 2020-а година тя трябва да завърши.

Петър Добрев - кмет на село Бабата. Снимка: Александър Барон

Според него не може да се твърди категорично, че териториалната реформа застрашава българската общност в Украйна, защото има много фактори:

"Много общини, които планират да се формират, са основно от българско етническо малцинство, там, където живеят българите. С центрове в български населени места. Основно това са 80% от българските села да бъдат с български административни центрове. Затова не виждам голям проблем в това".

Добрев коментира и острата реакция на Украинското външно министерство срещу декларацията на парламента на България:

"Това може да се каже, че опит за намеса във вътрешните работи на Украйна. По принцип съм на същото мнение до някаква степен. В Болградски район са само 30% от населените места, които са в Бесарабия. Цялата картина е, че има толкова места и не могат да бъдат една община".

Един от изходите е в избирателните окръзи да има квоти за българи в държавното управление:

"Това ще представлява добре нашата националност в парламента на Украйна, в областния съвет и в други структури. Ако говорим за някоя друга административна единица, това трябваше да се прави много по-рано. До една-две седмици вече трябва да бъде приет планът и утвърден от кабинета на министрите, това ще е крайната точка, от която ще бъде ясно коя община къде и как ще бъде".

Интервюта на Диана Янкулова с Антон Киссе и на Мира Стефанова с Петър Добрев в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!