Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бивши членове ВСС, гласували избора на Лозан Панов, поискаха оставката му

Снимка: БГНЕС

Единадесет бивши членове Висшия съдебен съвет, гласували преди пет години за избора на Лозан Панов за председател на Върховния касационен съд, поискаха оставката му в писмо до сегашните съдебни кадровици. 

В искането си бившите кадровици ясно посочват, че съжаляват за този избор и заявяват, че с гласовете си в подкрепа на Панов са допуснали „тежка грешка“. 

Членовете на Съвета реагираха с пореден остър дебат и спорове за правната стойност на писмото, провокирано от заснетия през февруари скандален клип в Съдебната палата, която към този момент се е стопанисвала от Панов. 

"Отправяме призив към г-н Лозан Панов да прояви воля, смелост, мъжество и да се реши на този личен акт“, пишат бившите съдебни кадровици, част от които не просто гласуваха за него, но и го номинираха. 

"Защо 11-те недоволни не са поискали оставката на Панов, докато още бяха в мандата си?", попита Атанаска Дишева. 

След като в дълго изказване главният прокурор обвини Лозан Панов и "две негови присъдружни дами в Съвета", че пречели на решаването на истинските проблеми на магистратите, Иван Гешев определи като "въпрос на личен интергритет" дали съдия номер едно ще подаде оставка.

Членове на Съвета изразиха разочарованието си от Панов, а Боян Новански направо се присъедини към искащите оставката му: 

"Хората които са избрали господин Панов му искат оставката! Това е добре, защото сега разбираме, че господин Павлов не са го избрали марсианците на този пост. И, доколкото оставката е личен акт, тук изходът е ясен".

С гласуване членовете на ВСС приеха за сведение писмото на 11-те екссъдебни кадровици и решиха то да бъде публикувано на интернет страницата на Съвета.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени