Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Живодар Терзиев: Не искам да свързвам създаването на "Държавна петролна компания" и проверките на КЗК

Симо Симов: Държавната компания ще гарантира националната сигурност

Живодар Терзиев
Снимка: БГНЕС

"Не искам да ги свързвам пряко създаването на "Държавна петролна компания" и настоящите проверки", заяви председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев пред БНР и припомни, че проверките в сектора са започнали по сигнал към КЗК от прокуратурата, а едва преди седмица се е появила идеята за държавно петролно предприятие.   

Още утре представители на Комисията за защита на конкуренцията ще могат да влязат в офиса на Българската петролна и газова асоциация. Вчера той беше запечатан, тъй като от антимонополния орган не успяха да намерят никой от организацията, за да могат на място да се запознаят с необходимите им документи за започналата наскоро проверка. КЗК извършва проверка дали има нарушения и недопустими практики при определянето на цените на автомобилните горива по цялата верига от производството и съхранението до бензиностанциите. 

Днес от Българската петролна и газова асоциация отново потвърдиха готовността си да съдействат на проверяващите.

 Живодар Терзиев заяви, че 3 или 4 проверки са имали от КЗК досега:

"Надали производството в тази проверка ще продължи към нас като асоциация, защото ние се занимаваме с юридически казуси, европейски норми и едва ли има с какво да изненадаме и при тази проверка комисарите на КЗК".

Според него логично е било първоначалното решение на Комисията за защита на конкуренцията да не впише Българската петролна и газова асоциация към проверяваните лица. Неговото обяснение за включването им в обхвата на проверката е заради коментарите, които са правили той и изпълнителният директор на асоциацията - Андрей Делчев, които се отнасят за цените на горивата. Затова Терзиев помоли да не коментира цените на горивата.

Симо Симов/Снимка: БГНЕС

В предаването "12+3" Симо Симов от Асоциацията на вносителите, производителите, търговците и превозвачите на горива заяви, че създаването на "Държавна петролна компания" ще гарантира националната сигурност:

"Ще има още един играч и гарант, с който ние малките ще можем да партнираме и да търгуваме с него с горива. Единственото притеснение, което може би има у някои на пазара, е дали държавата ще спази икономическите и пазарни принципи в този отрасъл".

Според него появата на държавни бензиностанции на пазара няма да повлияе съществено на цените, защото те се формират изключително на пазарен принцип

"Пазарът не позволява много широк диапазон от цени. На пазара винаги се спори за няколко стотинки", заяви Симов.

Представители на бранша виждат корупция в държавния резерв - разблокирането на количествата горива в него и изкупуването им от страна на държавата, която плаща скъпо, за да обнови резерва, а след това разпродава горивата на ниски цени, посочи Симов и уточни, че със създаването на "Държавна петролна компания" ще бъде предотвратена тази корупция. 

Мартин Владимиров/Снимка: БГНЕС

Мартин Владимиров коментира пред БНР, че създаването на нова структура може да създаде повече проблеми: "Да концентрира власт в една администрация, вместо тя да бъде разпределена в различни, които да са по-независими във вземането на решения. Такава концентрация на административна власт води до това да има повече непрозрачност при определянето на преференциално ползване на складове или налагането на глоби на един конкурент спрямо качеството на неговите горива и по този начин да бъде елиминирана конкуренцията". 

Интервюто на Юлияна Корнажева с Живодар Терзиев и репортаж на Наталия Ганчовска в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!