Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП иска оставката на министъра на правосъдието, ГЕРБ го защитава

Крум Зарков
Снимка: БГНЕС

Мониторинговият доклад на ЕС за България показва, че правителството на Бойко Борисов не може да реши проблемите на съдебната власт, нито борбата с корупцията по високите етажи на властта. Това заявиха от БСП в декларация от трибуната на парламента по повод доклада на ЕС за страната ни.

Депутатът от БСП Крум Зарков добави, че правосъдната система не е активна и мониторинговия механизъм върху страната ни няма да бъде свален скоро и попита къде е оставката на министъра на правосъдието Данаил Кирилов:

"Но от това дали ще изпълни заканата си да си подаде оставката ще разберем дали поне думите му имат някаква тежест за него самия. С Кирилов или без Кирилов, подписът на председателят на Съвета на ЕС е поставен под документ, в който пише, цитирам: „В рамките на този механизъм комисията продължава да наблюдава съдебната реформа в България и борбата с корупцията".

Даниела Дариткова

От ГЕРБ определиха заявеното от социалиста като "фалшиви новини".

В изявление пред журналисти в Народното събрание председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова се позова на констатациите в последния 18-и доклад на Европейската комисия от края на октомври миналата година, в който се посочва, че напредъкът на България по линия на Механизма за сътрудничество и оценка е достатъчен за изпълнението на ангажиментите на страната в областта на съдебната реформа.

Дариткова припомни и препоръката на председателя на Европейската комисия в предходния ѝ мандат - Жан-Клод Юнкер, докладът от октомври да е последен.

"Относно репликата, че Юнкер си замина, а Кирилов остава, само ще кажем, че Данаил Кирилов е министърът, при който България получи последния доклад по механизма за сътрудничество и оценка. Имаме и признание за изпълнението на всички препоръки. Няма промяна в позицията на ЕК относно изпълнението на нашите ангажименти. Всичко това го има написано черно на бяло. Затова и с оглед на наближаващия 24 май ще ви призовем: "Господин Зарков, четете".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна