Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция и Гърция обсъждат съвместна реклама на туризма в Егейско море

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съвместна кампания за представяне на Егейско море, така че да бъдат привлечени чуждестранни туристи, са обсъдили в телефонен разговор вчера гръцкият и турският министър на туризма Харис Теохарис и Мехмед Нури Ерсой.

Двамата министри разговаряли за възможности за съвместно рекламиране на Егейско море като „сигурна дестинация за почивка“.

Тъй като броят на заразените с коронавируса в Гърция и в Турция намалява, ограниченията за пътуване може да бъдат разхлабени и сухопътните, въздушните и морските граници на страните да бъдат отворени отново през юни, посочва турското министерство на културата и туризма.

По-рано Мехмед Нури Ерсой заяви, че Турция може да открие сезона за чуждестранни туристи в средата на юни.

Страната обаче няма да приема от началото на юни туристи от Русия и други страни с голям брой случаи на коронавирус, заяви турският здравен министър Фахреттин Коджа на пресконференция в Анкара вчера. Той посочи, че ще се наблюдава ситуацията в тези страни, от които Турция очаква туристи.

Руските туристи са на първо място сред чужденците, посещаващи Турция. Миналата година рекорден брой от малко над 7 млн. руснаци са предпочели страната от общо около 52 млн. души, които югоизточната ни съседка привлече. Британските туристи също са в челото на класацията.

Миналата седмица турският министър на културата и туризма заяви, че Анкара провежда активна „телефонна дипломация“, за да привлече туристи. В нея са ангажирани външното и туристическото министерство.

Седемдесетте страни, от които през миналата година са дошли най-много туристи в Турция, са били информирани с писма за въведената от турското туристическо министерство система за сертифициране в отрасъла. Тя предвижда издаване на сертификати за липса на коронавирус в транспорта, хотелите и местата за отдих, които отговарят на определени изисквания.

Турски хотелиери изразяват надежда пред местни медии да привлекат част от хората, които до момента са избирали Испания и Италия, които бяха тежко засегнати от коронавируса.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна