Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заразените Covid-19 в завод "Костал" станаха 22

| обновено на 21.05.20 в 17:16

Разраства се огнището на зараза с коронавирус в завода за автомобилни части "Костал" в Пазарджик. 22-ма са вече заразените работници, съобщи директорът на РЗИ д-р Фани Петрова. Първите 10 случая на заразата бяха съобщени вчера. Очакват се още около 80 проби. Заразените са без симптоми и са поставени под карантина за 28 дни. Те са на възраст между 22 и 55 години.

Инструктирани са при влошаване на състоянието им да търсят консултация с общопрактикуващия си лекар или, ако нямат такъв, с РЗИ, обясни д-р Фани Петрова. В момента се извършва епидемиологично проучване, за да се спре огнището на заразата в завода, в който работят хора от Пазарджик,  Пловдив, Смолян и Ямбол. Контактните лица също са поставени под карантина. Машините, на които са работили заразените работници са спрени и дезинфекцирани

Финансовият и административен директор Светлин Таков съобщи, че изследването на работниците с PSR-тестове е по решение на ръководството на завода след като на 5-ти май той частично възстанови дейността си като на работа бяха върнати 200 души и администрацията.

„Заради огнището на КОВИД-19 във фирмата е направена дезинфекция на халето, за 24 часа са били спрени производствените  линии, затворени са и местата за отдих. Столовата е затворена, а храната се раздава в пакети. Заводът е увеличил и броя на автобусите, които извозват работещите, които са от 28 населени места. 

Фирмата е кандидатствала за финансиране по схемата 60 на 40 и не планира да има съкращения на работници.  Очакванията са, че в пълен капацитет завод Костал,който произвежда автомобилни части за европейски компании, ще заработи от средата на юни


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени