Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Документите за записване в детска градина в София ще се подават онлайн

Снимка: БГНЕС

Документите за записване на деца в детска градина в София ще се подават онлайн и ще бъдат по-малко, отколкото досега.

В четири района на столицата - Триадица, Надежда, Сердика и Банкя, се предвижда да се увеличат електронните услуги и да се прекрати практиката хората да се редят на опашки.

Подготвя се и електронна система за класиране и записване на бъдещите първокласници, обяви заместник-кметът по дигитализация Владимир Данаилов.

„В момента, за да запишеш дете на детска градина, са необходими 11 удостоверения. Две от тях вече отпаднаха - за наличие на ТЕЛК и ако родителите са докторанти или студенти, те вече няма нужда да го декларират. Ние по служебен път проверяваме тази информация“, каза той и допълни: 

„Подготвяме информационна система за класиране и за записване на децата в 1-ви клас - да кандидатстват едновременно чрез централизирана система, която ще обхване всичките 167 училища, които правят прием в 1-ви клас в София. Всичките 10 000-13 000 деца, които всяка година кандидатстват, да могат лесно и бързо да се регистрират, да посочат училището. След това класирането да стане по един прозрачен, контролиран и съвременен начин. С няколко клика детето да може да бъде записано в желаното училище“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!