Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мая Манолова: Управлението е насочено срещу интересите на гражданите

Президентът да свика КСНС заради кризата с безработица, призова тя

Мая Манолова
Снимка: Ани Петрова

"Управлението на страната директно е насочено срещу интересите на обикновените граждани". Това каза пред БНР Мая Манолова - лидер на "Изправи се.БГ", заявявайки, че организацията ще излезе на седящ протест пред сградата на Министерския съвет в събота. Тя уточни, че тогава ще бъде представена икономически мерки на инициативата за излизане от кризата и за справяне с безработицата. Манолова призова президентът Румен Радев да свика Консултативния съвет за национална сигурност заради кризата с безработица в страната след кризата с коронавируса.

"Тази криза заплашва да стане проблем от национална сигурност", коментира тя.

"Ще заявим и нашия политически план, който също ще е достатъчно амбициозен, и който има една цел - българските граждани, обикновените хора да станат първата политическа сила на държавата. Защото в момента те са неглижирани", заяви лидерката на "Изправи се.БГ".

"Правителството не заслужава благодарност, то заслужава да чуе "Довиждане!", каза още Манолова, като посочи, че всички, които са работили на първа линия във времето на епидемията, трябва да получат голяма благодарност за това, че са рискували себе си и семействата си.

"Хората са без работа и без доходи заради кризата с коронавируса, а властта мисли само за приятелския си кръг", коментира Манолова в предаването "Нещо повече".

Тя изтъкна, че българското правителство не е дало пряка безвъзмездна финансова подкрепа на най-нуждаещите се граждани и на малкия и среден бизнес:

"Това, което правителството даде са кредити и социални помощи от бюрото по труда. Няма друга държава в Европа, в която мярката за помощ на бизнеса да е сработила за 1% или 2% от фирмите". 

По думите на Манолова управляващите трябва да бъдат питани къде са парите:

"Тези обещани нисколихвени кредити за бизнеса - в размер 500 млн. лв. от Българската банка за развитие, ами те не са започнали още да ги раздават. Кога ще дойдат до хората? Тази мярка въобще не е отворена".

Мая Манолова алармира, че законно разположените пред сградата на Министерския съвет палатки на майките от протеста "Системата ни убива" тази нощ са били премахнати. Тя определи това като провокация срещу гражданите.

Цялото интервю на Диана Янкулова с Мая Манолова в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна