Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Вълчев: Дистанционно обучение да замени грипните ваканции

Министър Красимир Вълчев обясни, че идеята е да не се губи учебно време, когато има грипни ваканции.
Снимка: БГНЕС

Министерството на образованието и науката планира още идния месец да предложи на Министерския съвет промени в Закона за предучилищното и училищното образование, с които вместо грипни ваканции да бъде въведено дистанционно обучение по подобие на действащото в момента. Това съобщи пред депутатите от парламентарната комисия по образование ресорният министър Красимир Вълчев.

Логиката на предложението на просветното министерство е да не бъде губено учебно време, когато има грипни ваканции, особено ако те са повече от два-три дни.

„Вероятно бъдещата организация няма да е много по-различна от тази, която имаме в момента. Обучението в електронна среда няма да замести присъственото обучение“, каза министърът.

Обучение в електронна среда е и един от трите варианта за старт на новата учебна година наесен, коментира Красимир Вълчев.

„В зависимост от епидемичната ситуация - ако ситуацията е нормална, започваме присъствено. Ще бъдем готови обаче с още два варианта. Единият вариант е за частично присъствено. Третият вариант е обучение в електронна среда, както в момента, но при по-добра организация“.

За учениците от 1-ви и 3-ти клас, чиято учебна година приключва на 31 май, в училищата ще бъдат организирани дейности по интереси и дейности за преодоляване на образователни трудности от 1 юни, съобщи още министър Вълчев.

Повечето от тези занимания се планира да бъдат на открито.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна