Eмисия новини
от 16.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Известно отслабване на икономическия колапс в САЩ през май

Американските компании отчетоха известно забавяне в спада на тяхната бизнес активност през май, тъй като икономиката на САЩ започна постепенно да отваря наново, показват предварителни резултати от проучване на агенция IHS Markit за настоящия месец, които са аналогични на същите проучванията за еврозоната и Великобритания.

Промишленият PMI индекс се повиши слабо през настоящия месеци до 39,8 от 11-годишното априлско дъно от 36,1 пункта (най-ниско ниво от март 2009 г.).

Секторът на услугите на САЩ, който понесе през април още по-силен удар от коронавирусната пандемия и масовите затваряния и съкращения, също отчете известно отслабване в темпото на влошаване. Индексът, оценяващ активността в сферата на услугите, отскочи през май до 36,9 пункта от рекордното дъно от 26,7 пункта, достигнато през април (най-рязък спад в сферата на услугите, откакто агенция IHS Markit започна да провежда това проучването през последните месеци на 2009 г.).

Индексът PMI, измерващ общата бизнес активност, също се повиши слабо до 36,4 пункта от рекордно априлско дъно на ниво от 27,0 пункта.

И трите PMI индекса обаче остават далеч под важното ниво от 50,0 пункта, което е ясен знак за продължаващо солидно свиване на бизнес активността.

Графики на общия PMI индекс и на прогнозния БВП

В същото време компаниите от промишлеността и от сферата на услугите отчитат вторият най-драматичен спад на техните нови поръчки след глобалната финансова криза преди десетилетие. Американският бизнес продължава да изразява песимизъм и относно перспективите през следващите 12 месеца.

"Последното проучване показва, че темпът на икономически срив изглежда е достигнал своя пик през април. При липса на втора вълна от инфекции с Covid-19, спадът трябва да продължи да отслабва и през следващите месеци при по-нататъшно вдигане на мерките за ограничаване на коронавирусната пандемия", отбеляза главният икономически икономист на IHS Markit Крис Уилямсън.

"Въпреки това, мащабът на настоящия спад и свързаните с това загуби на работни места, както и фактът, че някои ограничения ще трябва да останат в сила, докато не бъде намерено ефективно лечение или ваксина, подчертава, че е малко вероятно да последва бързо икономическо възстановяване", добави той.

Според Уилямсън, IHS Markit предвижда, че БВП на САЩ ще намалее с годишен темп от около 37% през второто тримесечие, като на икономиката ще са необходими две години, за да се върне към върха от преди коронавирусната пандемия.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от