Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Масов мор по пчелите в Тервел

| обновено на 22.05.20 в 13:11

За поредна година за масов мор по пчелите алармират стопани от община Тервел. Причината според тях е в пръскането на земеделските площи със забранени препарати, както и без предварително уведомление, както е по регламент. 


Те се оплакват и от ниските изкупни цени на меда, които в момента са от 3.20 лв. Пчеларите са притеснени, че ако тенденцията да се неглижира този сектор на земеделието продължи, браншът, специално в Добруджа, е обречен на фалит.

Наблюденията върху сектор пчеларство в цяла България през последните години показва, че случаите на нерегламентирано пръскане, водещи до масов мор по пчелите, се увеличават. Това споделя Ясен Янев, който е председател на сдружението Български свободни пчелари.

Венцислав Вълчев отглежда 90 пчелни семейства в землището на село Нова Камена. На 15 април установява, че около 70% от пчелните му семейства са загинали. На място проверка осъществяват от Агенцията по храните, както и кметовете на близките населени места. Венцислав Вълчев изпраща проби от пчелите за лабораторен анализ, което му коства 420 лв.

Въпреки направената проверка от ОДБХ в Добрич до този момент няма установено нарушение, няма виновни, сътоветно няма и наказани. Потърсихме ги за коментар, но такъв ни беше отказан.

Мариян Чакъров се занимава професионално с пчеларство от 2003 година, като това е единственият му доход. Той също търпи загуби заради натровени пчели.

По думите на Ясен Янев в цяла България до този момент има 4-5 санкционирани арендатори, но по примера от предишни години той очаква актовете им да паднат в съда.

Пчеларите са изключително притеснени и заради финансовите си загуби - освен големите разходи за възстановяването на натровените пчелни семейства и плащането на лабораторни изследвания, приходите им допълнително намаляват и заради ниската изкупна цена на меда.

Николай Колев споделя, че за миналата година реалният му доход е от 400 лв. на месец.

Тъжните предвиждания на пчеларите са, че до една две години секторът в региона ще фалира напълно и ще изчезне. За да не се стигне дотам, те настояват да се увеличат изкупната цена на меда и субсидиите на кошер, както и да се въведе строг регламент за времето и видовете препарати при пръскането на земеделските площи. Всички свои искания пчеларите ще представят за пореден път на протест на 23 май в София.

Повече по темата чуйте от репортажа на Мая Щърбанова.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна