Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп изтегля САЩ от договора „Открито небе“

| обновено на 22.05.20 в 01:31
Владимир Путин и Доналд Тръмп на срещата на Г-20 в Осака през юни 2019 г.
Снимка: БТА

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че САЩ се оттеглят от договора „Открито небе“, обвинявайки Русия в нарушаване на условията му, предаде АФП.

„Русия не се придържа към договора. Така че, докато те не започнат да го спазват, ние се изтегляме“, каза той. 

По-рано бе съобщено, че администрацията на Тръмп е уведомила международните партньори за намерението си да изтегли САЩ от договора „Открито небе“.

Този договор позволява на над 30 страни да извършват невъоръжени наблюдателни полети над териториите си едни на други с цел насърчаване на доверието и избягване на конфликти чрез следенето на движения на военни части и на мерки за ограничаване на въоръженията.

Администрацията на САЩ иска да денонсира договора, защото според нея Русия го нарушава, а и защото събраните кадри от тези полети могат да се получат по-бързо и евтино от американски военни или търговски сателити.

Договорът „Открито небе“ е подписан в Хелзинки през 1992 г. и влиза в сила от 2002 година. Подписан е от 35 страни, сред които България.

Съединените щати не са уведомявали официално Русия за намерението си да се оттеглят от Договора „Открито небе“. Това заяви руският заместник-министър на външните работи Александър Грушко.

Според руското министерство на външните работи излизането на Съединените щати от споразумението ще наруши крехкия баланс на интересите на участниците в него. „В резултат на това ще пострада не само Договорът „Открито небе“, но и архитектурата на европейската сигурност като цяло“, пише в официално изявление на министерството.

В интервю за телевизия „Русия 24“ говорителят на руското външно ведомство Мария Захарова посочи, че Москва очаква от Вашингтон разяснения във връзка с обявеното от президента Тръмп намерение. По думите й не за първи път американската администрация нанася удар по международната стабилност и сигурност:

"С всеки следващ път ударът по международното право се нанася все по-точно. Това следва от действията, които предприемат нашите американски партньори."

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!