Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британци създадоха революционна подвижна лаборатория за тестове за Covid-19

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Екип изследователи от британската биотехнологична компания OpenCеll и Кралския колеж в Лондон е разработил нискобюджетна лаборатория за тестове за Covid-19, която е в състояние да прави 2 400 теста дневно и която се помещава в транспортен контейнер. Изобретението се смята за революционно в борбата срещу пандемията.

Изобретението на екипа е уникално, тъй като е първи пример за напълно функционираща лаборатория, която може незабавно да бъде превозена навсякъде по света, където има нужда от тестване за коронавирус. Системата използва евтини роботи, боравещи умело с течности и вършещи на практика цялата лабораторна работа. Екипът освен това използва химически процеси и реактиви, които са в пълно съответствие с международните изисквания на Центъра за контрол на заболяванията.

Хелен Стайнер, която е един от основателите на OpenCell заяви, че „разработката е жизненоважна стъпка към увеличаването на броя на официално признати лаборатории, които са в състояние да извършват тестове за коронавирус“.

От основаването й през 2018 година OpenCell е превърнала 70 транспортни контейнера в лондонския квартал "Уайт Сити" в биолаборатории за прохождащи биотехнологични фирми на напълно достъпни цени.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!