Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплатни тестове за коронавирус в Букурещ

Огромна сърце беше проектирано на фасадата на румънския парламент в знак на съпричастност към жертвите на коронавируса
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Започва безплатно тестване за Covid-19 в столицата Букурещ, пише днес румънският вестник "Гъндул" и информира, че в 13,00 ч. кметството на Букурещ ще представи онлайн платформа, където могат да се запишат доброволно 11 000 жители на румънската столица, за да бъдат тествани за заразяване с новия коронавирус.

Платформата е част от програмата "Тестваме за Букурещ" - първата инициатива на местна власт в Румъния, която осигурява тестване с апарати Real Time PCR на голям брой асимптоматични лица. Кметството на Букурещ ще преведе директно на държавните и частните лаборатории, участващи в проекта, сумата от 200 леи (80 лв.) за всяко тествано лице.

Кметът на Букурещ Габриела Фиря представи проекта вчера и отбеляза, че румънската столица се включва в списъка на големите европейски градове, които прилагат принципа на масовото тестване, препоръчан и от Световната здравна организация. "Ще бъдат използвани стандартни антигенни тестове RT-PCR, най-широко използваните в момента в света за диагностициране на заразяване със САРС-КоВ-2", посочи кметицата на Букурещ.

Следващата седмица ще започне и друг проект на кметството, който предвижда извършване на тестове за антитела на 10 500 жители на столицата. Целта е да се покаже начина, по който вирусът е циркулирал в Букурещ, пише "Гъндул".

В. "Ромъния либера" информира, че правителството е одобрило предоставяне на защитни маски за 2,3 милиона души от уязвими социални групи. Министърът на здравеопазването Нелу Татару съобщи, че на лицата от уязвимите групи ще бъдат предоставени по 50 маски за период от два месеца. Министърът допълни, че бюджетът на здравното министерство ще бъде допълнен с 230 милиона леи за закупуването на тези лични предпазни средства.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!