Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплатно тестване за хепатит С до 29 май в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ - София

Досега 25% от пробите са положителни

Снимка: Предоставена от УМБАЛ "Св. Иван Рилски"

Безплатно тестване за хепатит С , което се извършва от 18 май в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ ще бъде удължено до 29 май 2020 (включително). Запазва се изискването за предварително записване на тел. 0876 01 39 13, а пробите се вземат от 11:00 до 14:00 часа. Това съобщиха от лечебното заведение.

Причината за удължаване на срока е в големия интерес към инициативата. 

„Заради епидемичната обстановка, в която все още се намираме, сме принудени да правим тестовете на по-голям интервал, за да няма натрупване на пациенти, а това намалява броя на хората, които могат да се възползват“, обясни д-р Ирена Иванова, ръководител на Клиничната лаборатория. 

Както и в първоначалния етап, методът за тестване, който ще се използва, няма да е от типа на т. нар. бързи тестове, а серологичен, който е с най-висока чувствителност и специфичност

Кампанията, е насочена към:

  • Хора, които в миналото (преди 1992 г.) са имали кръвопреливане или са били подложени на оперативни интервенции;
  • Такива, които смятат, че са имали рискови ситуации (например използване на нестерилни инжекционни прибори), които би могло да са довели до инфектиране.

Инициативата е в рамките на пролетната Европейска седмица за тестване за ХИВ и хепатити и се провежда в партньорство със Сдружение ХепАктив.

„Това, което установихме до тук, е, че средно на 4 изследвали се, един е с положителна проба за хепатит С. Това означава, че добре сме се ориентирали в кои групи да търсим заразените“, коментира проф. Красимир Антонов. Преди седмица той алармира, че България драстично изостава в намирането на носителите на коварната болест. Смята се, че у нас нейната честота е 1,1%, което прави около 77 000 души. Поради липсата на симптоматика и на профилактика над 90% (около 69 000 души) не знаят, че са заразени и съответно не се лекуват.

СЗО прие глобална стратегия за достигане на 90% диагностика на хепатит С, 80 % излекуване и 65% намаляване на смъртността, причинена от болестта, до 2030 година. Пресметнато е, че за да се доближим до тези цели е необходимо да лекуваме 5000 пациенти с хепатит С на годишна база. Към момента се лекуват около 1200 (това са данни от миналата година – за тази година, заради коронавируса, спадът е още по-драстичен). В УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ пациентите, които са на терапия от началото на годината са едва 46, срещу двойно повече за същия период на миналата година.

Пациенти, при които се установи инфекция, ще бъдат пренасочвани за безплатна консултация и назначаване на терапия в Клиниката по гастроентерология на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, където се намира най-големият център за лечение на вирусни хепатити в България. От 2016 г. безинтерфероновата терапия, която осигурява над 99,4% изчистване на вируса, се покрива напълно от НЗОК.

Хепатит С е седмата причина за смъртност в света и първата за развитие на рак на черния дроб. Инфекцията може да протече безсимптомно в продължение на 30 години.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!