Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай изпусна думата „мирно“ за обединението с Тайван

Премиерът Ли Къцян на откриването на годишната сесия на Общокитайското събрание на народните представители.
Снимка: БТА

Китайският премиер Ли Къцян изпусна днес думата „мирно“, говорейки за желанието на Пекин за „повторно обединение“ с Тайван, предаде Ройтерс.

Китай смята Тайван за отцепническа провинция, която един ден ще се върна в лоното на майката родина.

Лидерите на Пекин по традиция поставяха думата „мирно“ преди „повторно обединение“ с Тайван, говорейки по темата в парламента през последните 40 години, отбелязва Ройтерс.

В речта си в началото на годишната сесия на Общокитайското събрание на народните представители Ли Къцян каза, че страната му „решително ще се противопостави и ще възпира каквато ѝ да е сепаратистка дейност, стремяща се към независимост на Тайван“.

Китай ще подобри политиките и мерките за обмен и сътрудничество през Тайванския проток и ще защитава добруването на тайванския народ, добави той.

„Ще ги насърчим да се присъединят към нас в противопоставянето на независимостта на Тайван и ще подкрепяме повторното обединение с Китай“, каза Ли, изпускайки думата „мирно“. „С тези усилия ние със сигурност можем да създадем красиво бъдеще за обновяване на китайската нация“, посочи още той.

Обръщението на китайския премиер идва в момент на влошаване на отношенията между Пекин и Тайпе.

Тайван се оплаква от растяща китайска военна настъпателност от старта на пандемията с коронавируса, тъй като изтребители и военни кораби често се доближавали до острова при маневри, които Китай описва като рутинни.

Пекин смята тайванския президент Цай Ингвен за сепаратистка, склонна към независимост.

Цай казва, че Тайван вече е независима страна, а говорейки в сряда на церемонията по встъпване в длъжност за втори мандат, тя заяви, че искането на Китай за „една страна, две системи“ по подобие на Хонконг няма шанс за успех.

Президентът на Тайван Цай Ингвен в сряда встъпи във втори мандат.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна